A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Степанівський
ліцей

Степанівської селищної ради Сумського району
Сумської області

Здорове харчування. Розвиваючі ігри, диктанти для дітей

Фото без опису

Фото без опису

Готуємо граючи: "Бінго:їжа"

«Групи продуктів харчування» – це одне з основних понять, що повинні засвоїти діти, привчаючись до здорової їжі. Так само як і в інших методах навчання, тут потрібна практика, щоб вивчити, до якої саме групи відноситься той чи інший продукт. Ця легка гра обіцяє значною мірою прискорити процес запам’ятовування.

Це своєрідний варінт класичної гри в «Бінго», але замість цифр тут використовуються картки з їжею. Вам потрібен список для кожної групи продуктів та 20 різних карток «Бінго» (в залежності від кількості гравців). Перший гравець, який зробить горизонтальну чи вертикальну лінію в списку, є переможцем.

Нижче ви можете ознайомитися з переліком груп продуктів та різних видів їжі. Можете додати стільки продуктів, скільки вважаєте за потрібне для кожної з груп. Головна мета – навчити дітей корисним звичкам, провести час не лише з користю, а й з задоволенням. Намагайтесь ставитись до гри якомога простіше. В процесі запам’ятовуйте, які продукти малюк легко розпізнає, щоб усладнювати гру згодом.

Овочі Фрукти Зернові Протеїни Молочні продукти Трави та спеції
Томат Полуниця Висівки (Цільнозерновий хліб) Риба Молоко Імбир
Салат-латук Кавун Рис Креветки М’який сир Кориця
Буряк Виноград Цільнозернові макарони Яйця Морозиво Петрушка
Броколі Груша Спельта Спельта Домашній сир Розмарин
Баклажан Ананас Кіноа Курча Сир моцарела Куркума
Горох Апельсин Вівсянка Мигдаль Пудинг Базилік
Кукурудза Вишня Кускус Чорна квасоля Йогурт Кінза
Картопля Банан Спельта Тофу Сметана М’ята
Зелений горошок Яблуко Житній хліб Тунець Йогурт Скир Орегано

Створіть картки для гри в «Бінго» з прикладом до кожної групи продуктів. Залежно від віку дитини, ви можете замінити назву продуктів на їх зображення. Також можете вивчати з малюками інші мови, замінивши назви продуктів на іноземні і додавши до карток зображення.

 

Гра з магнітами "Тарілка здоров я"

Як ми вже згадували в одній із попередніх статей, присвяченій правильному харчуванню дитини, «Гарвардська тарілка» – це найновіша тенденція в питанні здорового раціону. Використовуючи викладену раніше інформацію в грі, ви зможете допомогти дітям дізнатися більше про здорову їжу.

Отже, для гри потрібно зробити дошку, що буде відображати «Тарілку здорового харчування», яку ви можете повісити на дверцята холодильника. Потім треба створити картки з назвами продуктів діаметром приблизно 2,5 см. Обираючи, яку саме їжу включити до гри, зверніть увагу на вік дитини та харчові звички вашої родини. Це посприяє більш легкому засвоєнню інформації малюком. Ви можете, наприклад, використовувати продукти з таблиці, зображеної вище.

Помістіть магніти поверх творчої конструкції та грайте усією родиною.

Пропонуйте дітям грати перед кожним прийомом їжі, розмістивши на дошці продукти, якими маєте годувати їх найближчим часом. Таким чином вони щоразу звертатимуть увагу на те, що саме їдять, і будуть більше стежити за своїм раціоном.

Вікторина "Овочева"

■ Який овоч три рази змінює ім’я? (Цибуля-чорнушка, цибулю – сіянку, цибуля-ріпка).
■ Що давали в Стародавньому Єгипті після обіду на десерт? (Варені качани капусти).
■ Яким овочем у старовину називали ледарів? (Горохом).
■ В якому овоче міститься дуже багато крохмалю? (Картопля).
■ Який овоч нагадує літаючу (космічну) тарілку? (Патисон).
■ Без болю і печалі викликає сльози? (Цибуля).
■ Що редьки не солодший? (Хрін).
■ Назву якогось овоча походить від латинського слова «капут»? (Капуста).
■ Що означає слово «баштан»? (Сад).
■ Який овоч містить велику кількість вітамінів зростання? (Морква).
■ Кругла так гладка, розкусиш – солодка… Засіла міцно на грядці… (Ріпка).
■ Який овоч називають другим хлібом? (Картопля).
■ У що перетворилася карета Попелюшки? (Гарбуз).
■ В землі сидить, хвіст вгору дивиться, цукор з неї можна добути, смачний борщ зварити. (Буряк).
■ Що викликало безсоння у принцеси? Горошини.

Конкурс "Зобрази овоч мімікою"


Капітани команд тягнуть жеребки з назвами овочів . Учасники повинні мімікою і жестами зобразити цей овоч так, щоб болільники змогли його вгадати. (Кожний овоч 1 бал)
На підготовку – 1 хвилина. Овочі: кріп, броколі, баклажан, хрін, часник, редис, картопля, цибуля, перець, помідор.

Бліц-турнір "Упізнай овоч"

Команди відповідають по-черзі. За правильну відповідь – 1 бал.
1. Він буває гірким і солодким, а його плоди мають різну форму і колір. Славиться не лише як своєрідна їжа, але ще як ароматичний і лікарський продукт. Вітаміну С в ній в п’ять разів більше, ніж у лимоні. (Перець).
2. Цей овоч «прийшов» до нас з Америки двісті років тому і спочатку зовсім не сподобався на смак. Просто люди не відразу розібралися в тому, то треба їсти – їли навіть квіти та зелені ягоди. Якийсь час його кущі з незвичайними для Росії квітами і плодами служили прикрасою для дамських капелюшків на балах і в театрах. З нього в даний час роблять багато смачних страв і соусів. (Помідори або томат).
3. Цей овоч був відомий в Індії вже 3 тисячі років тому і звідти розповсюдився по всіх континентах. З тих пір люди навчилися робити з нього безліч салатів і солінь. А іноді їх вирощують у садах заради красивих жовтих квітів і листя. Відомий дикорослий вид цієї рослини, плід якого «вистрілює» насінням на кілька метрів. (Огірок, «скажений» огірок).
4. Цей овоч, завжди цінували за солодку соковитість і цілющі властивості. Адже в ньому дуже багато вітаміну А (бета-каротину), дуже важливого для здоров’я і росту людини. Цей вітамін покращує зір. Тому всім дітям (а не тільки зайців) потрібно їсти якомога частіше. (Морква).
5. Цей овоч – давній символ здоров’я і благополуччя. Не випадково в багатьох будинках, овочевих магазинах, на ринках і донині вивішують коси і вінки, сплетені з нього. Він, і зелений, і ріпчаста, – «захисник» від шкідливих мікробів. (Цибуля).
6. Цей овоч у зелених стручках – одне з найулюбленіших дитячих ласощів на дачній грядці. Здавна його вирощували не тільки для смачних супів і каш, але і для дуже поживною борошна, яку змішували з пшеничного або житнього борошном і випікали хліб, млинці, пиріжки. (Горох).
7. Цей овоч давно відомий на всіх континентах. Навіть на півночі нашої країни та Америки він дає хороший урожай і годує людей цілий рік. Всього відомо 35 видів. Їдять у свіжому вигляді, роблячи різні салати, голубці, котлети. А в квашеному вигляді – комора різних вітамінів. (Капуста).
8. Один з найбільших овочів. А люди завжди мають схильність до величезного – воно будить уяву. Тому і до цього овочу ставляться з особливою повагою. За примхою людини цей овоч досягає неймовірних розмірів і може важити до 100 кг. Його зручно вирощувати: він невибагливий, росте навіть без догляду, а з-за своєї величини не користується популярністю у злодіїв. (Гарбуз).
9. Найближчі родичі самої звичайної гарбуза. Їх смажать або тушкують з іншими овочами, консервують як огірки, а іноді їдять сирими і навіть варять варення. (Кабачки).
10. Ці овочі дуже красиві, схожі на зірки або квіти. Ними прикрашають новорічні ялинки прикрашають кухні і дачі, роблять з них забавні іграшки, декоративні вази та кошики. (Патисони).

Текст

попереджувального диктанту для учнів ІІІ-ІV класів

Гострі кишкові інфекції широко розповсюджені. До них відноситься дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз, ротавірусні гастроентерити, вірусний гепатит А та інші.

Збудниками гострих кишкових інфекцій є різні мікроорганізми.

З їжею та водою мікроби через рот проникають у кишки людини.

При виведенні з організму людини мікроорганізми забруднюють харчі, воду, об’єкти зовнішнього середовища (рушники, посуд, іграшки).

Для запобігання кишкових інфекційних захворювань необхідно мити руки з милом перед їжею та після відвідування туалету.

Овочі та фрукти перед вживанням треба старанно помити, а сире молоко і воду – прокип’ятити.

Школярі!

Виконуйте ці поради, щоб запобігти захворюванням на кишкові інфекції.

Диктант

Правила харчування

Здоров’я залежить від того, як швидко і часто ви їсте, наскільки ретельно пережовуєте їжу. Отже, щоб бути здоровим, потрібно знати і викону­вати правила харчування.

Не переїдай – це шкідливо. Переїдання призво­дить до поганого травлення їжі, перевантаження ор­ганізму. Неперетравлена їжа з’їдає того, хто її з’їв. Тому з-за столу треба вставати без відчуття важ­кості в шлунку і з легким відчуттям голоду.

Недоїдання також небезпечне для організму, оскільки він не отримує необхідних поживних ре­човин.

Харчування повинно бути повноцінним. Спожи­вай корисну та різноманітну їжу. Раціонально вживай солодощі та борошняні вироби. Щоденно їж свіжі або свіжоморожені овочі, фрук­ти, ягоди, салати.

Диктант

Їжа – будівельний матеріал організму

Іжа є будівельним матеріалом. І вона теж неоднако­ва за своїм складом і значенням для організму. До складу продуктів харчування входять білки, жири і вуглеводи.

Білки містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молоці, кефірі, ква­солі, горосі. Багаті на жири масло вершкове, рослинні олії. Багаті на вуглеводи мед, цукор, хліб, картопля, рис, манна, вівсяна та інші крупи, фрукти й овочі.

Білки є будівельним матеріалом для організму. З них утворюються нові клітини, і завдяки цьому людина росте.

Жири відновлюють витрати теплової енергії. Вони потрібні для зігрівання організму. Вуглеводи витрачаються для роботи м’язів.

Прості вуглеводи (солодощі) необхідно вживати протягом усього дня й після їжі, запиваючи рідиною (молоком, чаєм, водою). Причому рідини повинно бути в 10-12 разів більше, ніж солодощів.

Не можна вживати у надлишку продукти, багаті на складні вуглеводи (білий хліб, печиво, булки, тор­ти, тістечка)

Захоплення солодощами, особливо якщо людина мало рухається, призводить до ожиріння.

Текст диктанту

для учнів VII-VIII класів

Вірусний гепатит А – небезпечне інфекційне захворювання. При цьому уражується весь організм людини, але найбільше страждає печінка.

Збудником хвороби є вірус. Він дуже стійкий при попаданні у зовнішнє середовище. Вірус довго зберігається у воді, харчових продуктах та на різних оточуючих предметах.

Джерелом інфекції є хвора людина.

Зараження відбувається при попаданні вірусу у шлунково-кишковий тракт через забруднені збудником хвороби воду та харчові продукти, при недотриманні правил особистої гігієни.

Захворювання починається з втрати апетиту, слабкості, нудоти, іноді блювоти, болі у животі, підвищення температури тіла. Через 5-7 днів з’являється пожовтіння шкіряних покровів.

Щоб попередити захворювання, необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед їжею та після відвідування туалету, пити тільки кип’ячену воду.

При перших ознаках хвороби необхідно звернутись до лікаря.

Диктант

Корисні та смачні фрукти

Діти ростуть, і вони ростуть швидко! Це означає, що їх кістки та органи постійно потребують певних вітамінів і мінералів. Єдиний спосіб забезпечити дитину достатньою кількістю поживних речовин – це включати фрукти в щоденний раціон. Фрукти – це найбагатші джерела вітамінів, мінералів, харчових волокон та складних вуглеводів, які відіграють значну роль у розвитку дитини. Кількість фруктів в раціоні залежить від багатьох факторів, тому ми радимо перш за все проконсультуватись з педіатром або дієтологом, щоб визначити, їх безпечне співвідношення саме для вашої дитини.

Важливо відзначити, що фруктовий сік зовсім не такий корисний, як самі фрукти. Деякі медичні організації рекомендують не давати його дітям, яким менше року. Для старших діточок дещо інші норми: від 1 до 3 років – ½ чашки, від 4 до 6 років – до ¾ чашки. Порція соку на день повинна бути не більше 1 чашки! Основна причина обмеження споживання соків полягає в тому, що вони містять надзвичайно багато цукру, що може призвести до появи таких проблем, як руйнування зубів, погіршення травлення і навіть діабету чи ожиріння. Але цукор ще й має неабиякий вплив на настрій дитини. Продукти або напої з високим вмістом цукру піднімають природній рівень цукру в крові швидко, але на короткий час. Це означає, що діти протягом деякого часу будуть гіперактивними, після чого можуть стати млявими, а їхній настрій суттєво погіршиться. Тому саме від батьків залежить той рівень та якість цукру, який споживає їх малюк. Слід замінити штучний цукор натуральним, який містять фрукти.

Диктант

Вітамін Д для сильних кісток

Вітаміни та мінерали, як правило, відомі як мікроелементи, що необхідні організму у менших порціях, ніж макроелементи, такі як білки, вуглеводи та жири. Мікроелементи допомагають організму в найважливіших фазах росту. Вони також регулюють клітинний метаболізм, підтримують імунну систему.
Перелом кістки може стати серйозною проблемою, особливо коли справа стосується дітей, які активно займаються спортом. Вітамін D – це чудове джерело живлення, яке також допомагає організму правильно засвоювати та зберігати кальцій і фосфор, що є необхідними для кісток. Правильне засвоєння вітаміну D запобігає рахіту, переломам, травмам та іншим проблемам з кістками.

Тому корисно, щоб дитина щоденно вживала молочні продукти і певний час перебувала на свіжому повітрі під сонячним промінням, завдяки чому буде засвоюватись вітамін D. Однак, деякі дослідження доказують, що цього недостатньо. Щоб переконатися, що діти отримують цей вітамін у достатній кількості, у вашому раціоні мають бути лосось, сардини, тунець, скумбрія,яйця, молочні продукти.

Диктант

Цікаве про капусту

 

Капуста – найбільш доступний і дешевий овоч. До того ж вирощують її майже повсюдно, навіть за Полярним колом. Батьківщина її – територія сучасної Греції. Принаймні стародавні елліни вирощували три сорти білокачанної капусти ще за триста років до нашої ери. До речі, від римлян пішла українська її назва, адже «капуста» латиною означає «голова». В українській кухні з капусти готують багато смачних страв, а саме: капусняк, голубці, борщ тощо.

Давньогрецькі та давньоримські лікарі першими побачили цілющі властивості цієї рослини: їй приписувалася здатність усувати головний біль, виліковувати глухоту та безсоння.

Перші згадки про появу капусти на території України датуються 1073 роком. Але, мабуть, набагато раніше її завезли грецькі колоністи, які проживали в Криму. Цікаво, що червонокачанна капуста потрапила до нас значно пізніше. Ця рослина має півтори сотні різновидів, про деякі з них у нас не знають і зараз.

Зі 128 сортів білокачанної капусти, зареєстрованих в Україні, вітчизняних лише двадцять дев’ять. Лідери тут голландські і французькі сорти, хоча трапляються німецькі та навіть польські сорти й гібриди.

За книгою «Земля 2000» (161 слова)

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень